S projektom se posebej osredotočamo na otroke in šolajočo se mladino, jih izobražujemo, obveščamo in ozaveščamo, pa tudi širšo javnost, o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo.
Ker je kvaliteten zajtrk, sestavljen iz lokalno pridelane hrane, pomemben tako za otrokov razvoj, kot njegov odnos do okolja in poklicev, ki zagotavljajo zdravo hrano, je smiselno vsebine povezane s projektom tradicionalni slovenski zajtrk vključiti vaš pedagoški proces. Možnosti je več kot dovolj, od naravoslovnih do družboslovnih predmetov, likovne umetnosti (slikanje panjskih končnic), športa…
Glavni namen obeležitve Tradicionalnega slovenskega zajtrka je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Zakaj lokalno pridelana hrana?
Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane.
Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.
Kakšno dodatno informacijo lahko dobite na spletni povezavi Tradicionalni slovenski zajtrk.